Oheisesta tiedostosta löydät pienen setin kysymyksiä ja vastauksia liittyen Visuveden kylän valokuituhankkeeseen Valokuituhanke_Kysymyksiä-ja-Vastauksia_13022017

VISUVEDEN VALOKUITUHANKE

Visuveden kyläyhdistys selvittää kuitukaapeliverkon rakentamista Visuveden kylään. Vastaavia selvityksiä on meneillään muissakin Ruoveden, Virtojen lähialueiden kylissä. Valmiita, rakenteilla olevia ja suunniteltuja valokuituverkkoja on jo noin kymmenessä Ylä-Pirkanmaan kylässä (Lähde: Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n toteuttamat tai meneillään olevat hankkeet).

MIKÄ ON VALOKUITUVERKKO ?

Valokuitu on maakaapeli, joka tuo omistamaasi kiinteistöön nopean ja varman Internet-yhteyden. Sen avulla helpottuu tv-ohjelmien ja elokuvien katsominen, etätöiden tekeminen ja muiden suuria tietomääriä vaativien tehtävien suorittaminen. Varmatoiminen kuituverkko tarjoaa mahdollisuuden nykyisten ja tulevien turva- ja terveyspalvelujen järjestämiseen. Langattomat verkot voivat kuormittua ajoittain, mutta kiinteä valokuituverkko on aina yhtä nopea. Kuituverkossa ei ole katvealueita. Valokuitu on investointi tulevaisuuteen ja nostaa kiinteistön arvoa.

MIKSI JUURI NYT ?

ELY-keskus tukee valokuituhankkeita tänä vuonna peräti 70 %:lla eli nyt on tarjolla poikkeuksellisen suuri ulkopuolinen rahoitus. Asialla on kuitenkin kiire, sillä rahoitustukihakemukset on jätettävä helmikuun loppuun mennessä. Helmikuun puoliväliin mennessä on oltava tiedossa liittyjien määrä ja sijainti, jotta hakemuksen edellyttämä kilpailutus ehditään tehdä maaliskuun aikana. Viralliset liittymissopimukset on tehtävä 15.2.2017 mennessä. Tältä pohjalta tehdään rakennettavan alueen suunnitelma. Sopimuksia voi kuitenkin toimittaa vielä viikon tämän jälkeen eli 22.2.2017 asti. Rakennettavaa aluetta laajennetaan vain siinä tapauksessa, että ao. alueelle on tullut useita uusia liittymäsopimuksia viimeisen viikon aikana. Rakennettavan alueen sisällä liittymäsopimuksia otetaan vastaan aina 22.2.2017 asti.

MITÄ LIITTYMINEN MAKSAA ?

Lopullinen hinta riippuu liittymien määrästä ja sijainnista. Visuveden taajama-alueella hanke voidaan toteuttaa, jos mukaan lähtee vähintään 100 kotitaloutta ja yritystä. Aktiiviliittyjän hinta-arvio on noin 2000 euroa (alv 24 %). Hanketta ei toteuteta, jos hinta ylittää 2500 euroa. lisäksi tulevat operaattorin (esim. PHPOY) määrittelemät taloon sisälle tulevat liityntälaiteet ja talon sisällä tehtävät työt, arvio 310 euroa. Aktiiviliittymä tarkoittaa päivittäiseen käyttöön otettavaa valokuituliittymää (2 vuoden sopimus operaattorin kanssa).  Kuituverkkoon voi liittyä myöhemminkin, mutta hinta on silloin noin 30 % korkeampi. Internet-yhteyksien palvelumaksut PHPOY:n kuituverkossa ovat 50/10 Mbit/s 29,90€/kk tai 100/10 Mbit/s 39,90€/kk (joulukuu 2016).

Visuveden kyläyhdistys, yhteyshenkilöt:
…                                                Liisa Hirsmäki, puh. 044 547 9972liisa.hirsmaki@nic.fi  
….                                               Arto Kovasin, puh. 040 936 4390artok@arkoconsulting.fi