Asutus

Visuveden kylässä on ollut asutusta jo 1500 luvulla. Vielä viime vuosituhannen vaihteessa kylässä asui n. 1 000 vakituista asukasta. Maanviljelyksen lisäksi kylän asukkaita on työllistänyt merkittävä teollinen toiminta. Kylässä on toiminut useita sahoja, tiilitehtaita ja myllyjä sekä vaneritehdas. Ei pidä myöskään unohtaa, että kylään perustettiin jo vuonna 1874 Wisuveden oluttehdas. Oluen ja virvoitusjuomien valmistus Visuvedellä loppui 1942.

Liikenneyhteydet

Menneinä aikoina parhaat liikenneyhteydet ovat tarjonneet vesitiet, joita kuljettiin kesäisin veneillä ja talvisin jäätä myöten. Hyvät vesitiet ovat mahdollistaneet raaka-aine- ja tavarakuljetukset jo ennen maantieyhteyksiä.

Visuveden kanava yhdistää Tarjanneveden  ja Vaskiveden järvet. Kanava tunnettiin aiemmin nimillä Kaivoskannan Kanava ja Kaivoksen Kanava. Tämä Tampere-Virrat -laivareitin varrella sijaitseva kanava rakennettiin 1863-1864 ohittamaan järvet yhdistävä Visuveden salmi. Kanava erotti mantereesta silloisen Leijunniemen, jota alettiin kutsua Visuveden saareksi. Kanavaa laajennettiin 1892–93, minkä jälkeen syvyys oli 1,8 metriä ja leveys 10 metriä. Uoma levennettiin ja syvennettiin Kantatie 66:n perusparannusten yhteydessä 1974–1976. Samalla kanavan nimeksi muutettiin Visuveden kanava sen oltua aiemmin Kaivoksen kanava. Kanavassa ei ole sulkuja. Nykyisin kanavan pituus on 80 metriä ja syväys 2,4 metriä. Kanavan ylittää kantatie 66 kääntösiltaa pitkin. Alkuperäisen nostosillan tilalle valmistui 1878 kääntösilta. Tämä silta oli käytössä vuoteen 1980. Nykyinen kääntösilta on tiettävästi pohjoismaiden suurin yksivartinen kääntösilta, jonka mekanismi muutettiin kauko-ohjattavaksi vuonna 2009.

Visuveden postitoimisto

Hämeen Läänin Ruoveden pitäjään perustettiin Keisarillisen Senaatin siihen antamalla myönnytyksellä Wisuveden postipysäkki 1.1.1894. Postimäärien lisääntymisen myötä Visuvesi muutettiin postipysäkistä postiasemaksi heinäkuun 1. päivä 1904. Vuonna 2014 tuli siis kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun Visuveden postiasema perustettiin. Nykyisin postin palvelupisteenä kylällä toimii K-Market Visuvesi.

Kaupat

Visuveden kylässä on ollut 1800-luvulta alkaen kauppoja. Nykyisin kylällä on elintarvikekauppa, K-Market Visuvesi, joka toimii ainakin Ruoveden apteekin, Postin, Matkahuollon, PostNord:n, Schenkerin ja Veikkauksen palvelupisteenä.

Pankkilaitokset

Visuveden ensimmäinen pankki oli Ruoveden Kansallis-Osake-Pankki, jonka konttori avattiin vuonna 1918 ja joka kuitenkin siirrettiin Ruovedelle jo vuonna 1922. Kylä ei ollut kauaa ilman pankkia vaan samana vuonna Tampereen-Osakepankin Visuveden konttori aloitti toimintansa Alastalossa. Vuosien varrella kylässä on toiminut useita pankkeja myös samanaikaisesti. Viimeisenä, vuonna 2009, pankkitoimintansa Visuvedellä lopetti Ruoveden Osuuspankki. Nykyisin kylässä ei ole pankkikonttoria.

Koulut

Visuveden koulu perustettiin vuonna 1891. Koulu juhli 120 vuotista historiaansa v. 2011. Nykyisin koululla toimii esikoulu ja peruskoulun ala-aste.

Löydät runsaasti mielenkiintoista tietoa Visuveden historiasta osoitteesta https://visuvesi.net/lemmenniemi/